Internet je postao ogroman deo naših života. Gotovo da ne prođe dan da se ne povežemo sa svetom putem različitih online platformi. Bez obzira da li koristite društvene mreže, mejl, forum ili bilo koju drugu vrstu online komunikacije, važno je da razumete i poštujete internet bonton, to jest, netikeciju. Netikecija, skraćenica za “internet etiketu,” predstavlja skup pravila lepog ponašanja na internetu i ključno je za održavanje respektabilne i efikasne online komunikacije.

Pa šta je onda netikecija?

Netiket obuhvata niz smernica koje pomažu u uspostavljanju kulture poštovanja i razumevanja u online svetu. Evo nekoliko primera čestih pravila netikecije:

 • Poštovanje privatnosti: Ne delite lične informacije drugih bez njihovog pristanka i ne objavljujte osetljive podatke poput adrese ili broja telefona.
 • Upotreba pristojnog jezika: Izbegavajte vređanje, psovke i agresivan ton u komunikaciji. Koristite pristojan jezik kako biste održali kulturu poštovanja.
 • Pismenost: Pisanje sa razumevanjem i pravilnom gramatikom pomaže u jasnoj komunikaciji. Izbegavajte koristiti “sleng” ili skraćenice koje drugi možda ne razumeju.
 • Citiranje i odgovor: Kada se uključujete u online diskusije, pridržavajte se pravila citiranja izvora i odgovarajte na pitanja ili komentare drugih na primeren način.

Zašto je netikecija važna? 

Pravila lepog ponašanja na internetu su ključna za održavanje poštovanja i efikasne komunikacije među korisnicima. Evo nekoliko razloga zašto je netiket od suštinskog značaja:

 • Sprečava konflikte: Poštovanje netiketa pomaže u izbegavanju nesporazuma i konflikata. Korišćenje pristojnog jezika i tona može ublažiti napetost u komunikaciji.
 • Podstiče produktivnost: Jasna i pristojna komunikacija olakšava razmenu informacija i saradnju među korisnicima, što vodi većoj produktivnosti.
 • Održava online zajednice zdravim: Online zajednice se grade na uzajamnom poštovanju. Netikecija pomaže očuvanju zdravih i prijateljskih okruženja.
 • Štiti reputaciju: Vaše ponašanje na internetu može imati dalekosežne posledice na vašu reputaciju. Praktikovanje bontona pomaže očuvanju pozitivnog imidža.

Nepoštovanje bontona može imati posledice

Na primer, agresivna ili neprikladna komunikacija može dovesti do gubitka online prijatelja, suspenzije naloga na društvenim mrežama ili čak pravno gonjenje u nekim slučajevima. Nepoštovanje tuđe privatnosti može dovesti do ozbiljnih povreda ili zlostavljanja.

Kako možete praktikovati bonton? 

Evo nekoliko praktičnih saveta:

 • Razmislimo pre nego što pošaljemo: Pre nego što objavite ili pošaljete nešto online, razmislite o tome kako će to uticati na druge. Ako niste sigurni da je nešto prikladno, bolje je da se suzdržite.
 • Pratite pravila platforme: Svaka online platforma može imati svoja specifična pravila ponašanja. Uvek se pridržavajte tih pravila kako biste izbegli probleme.
 • Budite strpljivi: Online komunikacija može biti haotična, ali važno je zadržati strpljenje i ne reagovati impulzivno na provokacije ili nesporazume.

Internet bonton se stalno menja kako se razvijaju nove tehnologije i platforme. Zato je važno da budemo svesni ovih promena i prilagodimo se novim okolnostima. Na primer, razvoj video konferencija doveo je do novih aspekata bontona – šta mislite, koji su se to aspekti promenili?

Zapamtite

Poštovanje pravila lepog ponašanja na internetu ključno je za izgradnju pozitivnih odnosa i očuvanje vaše reputacije. Netikecija nije samo pravilo, već i sredstvo koje nam pomaže da ostanemo povezani u digitalnom svetu.